Cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 220 g maki pszennej
  • 110 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli


Sposób przygotowania: Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem. Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

Smacznego :)

Olga