Czekoladowa
Tarta czekoladowa
Składniki na tartę czekoladową:
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 175 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- szczypta soli
Nadzienie czekoladowe:
- 120 g śmietanki 36%
- 40 g masła
- 200 g czekolady deserowej
- 70 g cukru
- 1/2 szklanki kawy (1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
- 150ml śmietanki tortowej
- łyżeczka cukru pudru
Zamiast powyższych składników można tez użyć bitą śmietanę w sprayu
Forma do tarty 25 cm.
Sposób przygotowania:
Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Dodajemy żółtka i wszystko dokładnie razem wyrabiamy – do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (ale nie jest to konieczne) i przekładamy rozwałkowane ciasto jednocześnie dokładnie wylepiając boki formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Spód tarty nakłuwamy widelcem żeby ciasto nam się nie wybrzuszyło. Następnie formę wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ciasto tary powinno być matowe. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego! :)
Olga