Milky Way
Ciasto Milky Way
Składniki:
Ciasto:
- 70 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 130 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 30 g kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleczna masa:
- 200 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
- 125 ml mleka
- 150 g drobnego cukru
- 350 g miękkiego masła
- 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
Polewa czekoladowa:
- 60 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Dodaj olej i ponownie zmiksuj. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, zmniejsz obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do foremki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudź i przekrój wzdłuż.
Mleczna masa: Zwykłe mleku (u mnie 2%) zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę, następnie, cały czas ucierając, powoli dodawaj wystudzone słodkie mleko. Do masy wsyp mleko w proszku i ucieraj, aż masa zrobi się gładka. Powstałą masą przełóż biszkopt.
Polewa czekoladowa: W rondelku zagrzej wodę, następnie umieść w niej miseczkę z masłem i dwoma rodzajami czekolady. Składniki rozpuść, od czasu do czasu mieszając, a następnie lekko przestudź – gotową polewą polej schłodzone ciasto.
Milky Way przechowuj w lodówce. Na godzinę (albo dwie) przed podaniem wyjmij z lodówki.