Milky Way

 

Ciasto Milky Way

Składniki:
Ciasto:

 

  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mleczna masa:

 

  • 200 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
  • 125 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 350 g miękkiego masła
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)

 

Polewa czekoladowa:

 

  • 60 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Dodaj olej i ponownie zmiksuj. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, zmniejsz obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do foremki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudź i przekrój wzdłuż.

Mleczna masa: Zwykłe mleku (u mnie 2%) zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę, następnie, cały czas ucierając, powoli dodawaj wystudzone słodkie mleko. Do masy wsyp mleko w proszku i ucieraj, aż masa zrobi się gładka. Powstałą masą przełóż biszkopt.

 

 

Polewa czekoladowa: W rondelku zagrzej wodę, następnie umieść w niej miseczkę z masłem i dwoma rodzajami czekolady. Składniki rozpuść, od czasu do czasu mieszając, a następnie lekko przestudź – gotową polewą polej schłodzone ciasto.

 

 

Milky Way przechowuj w lodówce. Na godzinę (albo dwie) przed podaniem wyjmij z lodówki.

 

Milky Way