Sernik z Oreo
Składniki:
Spód:
- 150 g ciasteczek (bez masy)
- 50 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
- 800 g zmielonego twarogu np. z wiaderka
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Oraz:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- kilka sztuk ciasteczek Oreo
Przygotowanie:
Spód: Ciasteczka pokrusz na drobne kawałki, następnie rozdrobnij w malakserze (można zmielić). Masło umieść w rondelku, podgrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi, dodaj do rozdrobnionych ciastek i dokładnie wymieszaj. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przesyp masę z ciastek i dokładnie ugnieć łyżką. Ciasto podpiecz przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (polecam położyć kawałek folii aluminiowej pod foremkę, aby zabezpieczyć kuchenkę przed ewentualnym zabrudzeniem). Blaszkę ze spodem wyjmij z piekarnika i przestudź.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 75 minut, aż masa stężeje. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed wyjęciem z blaszki i ozdobieniem sernika, należy go schłodzić w lodówce (wstaw do lodówki na całą noc, albo dłużej).
Zimną śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder do smaku i delikatnie wymieszaj. Schłodzony sernik wyjmij z blaszki i udekoruj ubitą śmietanką i pokruszonymi ciasteczkami Oreo.