Spiralki
Kruche ciastka spiralki
Składniki:
Kruche ciasto- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- konfitura wiśniowa
- konfitura śliwkowa
- lub taka jaką lubisz
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodajemy śmietanę i żółtko, szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi być długo wyrabiane). Dzielimy na dwie części i formujemy dwie kostki. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu ciasto trzeba rozwałkować na prostokąt ok. 27 x 20 cm. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy na pergamin, ułatwi to później jego zwijanie. Na prostokąt rozkładamy konfiturę wiśniową z każdego boku zostawiając po 1 cm. Zwijamy roladę, owijamy w pergamin i wkładamy do zamrażalnika na min 2–3 godzin.
- Zamarzniętą roladę kroimy na plastry, ok. 5 mm każdy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15–20 min w temperaturze 170°C.
- Zdejmujemy jeszcze ciepłe na talerz, gdyby ostygły, konfitura mogłaby się przykleić do pergaminu. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta i konfiturą śliwkową.
Smaczego ;)
Olga