Bezglutenowa z wiśniami i kruszonką

Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free
200 g cukru pudru
220 g masła
2 jajka
mąka ryżowa do podsypania
nadzienie wiśniowe:
500 g wydrylowanych wiśni 
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
120 g mieszanki bezglutenowej -  Nutri Free Mix per dolci
65 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem i odstaw na godzinę.Od czasu do czasu lekko je przemieszaj.
Ciasto:
 Mąkę z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkuj delikatnie na stole podsypanym mąką ryżową i wyłóż min wysmarowana tłuszczem formę do tarty lub tortownicę ( zostaw bok ok.2-3 cm). Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Nadzienie:
Wiśnie umieść na sicie by odsączyć sok. Z wytworzonego soku odlej 1/3 szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Resztę soku wlej do garnuszka i zagotuj. Do gotującego się soku wlej rozpuszczoną w soku mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Sok musi mieć konsystencje gęstego kisielu. Dodaj do niego wiśnie, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Powstały kisiel przestudź, a następnie wylej na podpieczony spód.
Kruszonka:
mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki.
Powstałą kruszonką posyp ciasto.
Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut - do zezłocenia kruszonki.
Po upieczeniu ciasto przestudź i podawaj np. z kulka lodów śmietankowych z wiśniami.

Smacznego :-)

Olga